förklädeprobannerfbnyboltisse

Skötselråd

Nu har du förhoppningsvis kanske både beställt och fått ditt grymma förkläde. Hur sköter man det då på bästa vis? Följ råden nedan så har du ett förkläde som kommer gå i arv i generationer...

1. Punkt nummer ett är den kanske mest självklara. Försök ta bort eventuella fläckar direkt när du använt ditt förkläde. Använd ingen tvål eller rengöringsmedel på lädret då detta tar bort det naturliga fettet i lädret. En fuktig trasa räcker väldigt långt! 

2. Om ditt förkläde skulle bli genomblött, till exempel när du trots halv storm och regn trotsar vädergudarna och står pliktroget vid din grill, så låt inte förklädet torka på ett för varm ställe. Till exempel ett torkskåp eller i ett varmt uterum. Om förklädet torkar för fort dras det naturliga fettet ur skinnet. Normal rumstemperatur funkar alldeles utmärkt.

3. För att förlänga livstiden på ditt förkläde ännu mer, så rekommenderar vi att man smörjer in det med transparent läderfett från tid till tid. Smörj in förklädet med hjälp av en torr trasa, låt verka i ca 15 minuter och torka sedan av eventuellt överflöde. Transparent skokräm går alldeles utmärkt att använda.

4. Ett tips! Läder är ett föränderligt material. Det kan till exempel sträcka sig. Med tiden ganska mycket. Kan vara värt att tänka när man hänger tunga saker i läderremmar och i fickor. Lädret kan sträcka sig men tenderar till att inte återfå ursprungsformen. 

5. Den här punkten gäller givetvis inte dig, för du kommer ju alltid ha ditt förkläde på dig, men om du skulle vilja lägga undan och förvara ditt förkläde någonstans lägg det inte i en tätslutande plastpåse. Läder är en naturprodukt och behöver luft. Det går bra att vika förklädet, men det mår bäst av att hängas upp alternativt rullas ihop för att undvika veck.

Etiketter: underhåll

Kommentera gärna: